TY - JOUR ID - 122492 TI - ارزیابی ریزساختاری و خواص ضد‌باکتری گرافن اکسید سنتز شده به روش سبز JO - مواد و فناوری‌های پیشرفته JA - JAMT LA - fa SN - 2783-0810 AU - عزیزی, مژده AU - کلانتر, مهدی AD - گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد، یزد، یزد، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 9 IS - 3 SP - 51 EP - 61 KW - گرافن اکسید KW - سنتز KW - روش سبز KW - خواص ضدباکتری DO - 10.30501/jamt.2020.221997.1075 N2 - در این پژوهش، از روشی سریع، سازگار با محیط ­زیست و کم ­هزینه، برای تولید انبوه گرافن اکسید استفاده شده است. در این فرآیند، گرافن اکسید، از باگاس نیشکر خوزستان (به­ عنوان ضایعات زراعی)، طی عملیات حرارتی تک­ مرحله ای، در کوره مافلی، در دمای 350 درجه سلسیوس، به مدت 15 دقیقه، در محیط اکسایشی، سنتز شد. نتایج حاصل از آزمون ­های طیف ­سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز و پراش پرتو ایکس، تشکیل گرافن اکسید را به ­خوبی تأیید می ­کند. نتایج بررسی ­های میکروسکوپ الکترونی روبشی و میکروسکوپ نیروی اتمی، نشان می ­دهد که میزان چین ­خوردگی ­های ورق­ه ای گرافن اکسید، کم، تعداد لایه ­ها، 5 تا 6 عدد، اندازه متوسط ضخامت صفحات، 5 نانومتر و متوسط ابعاد جانبی صفحات، 500 نانومتر است. آزمون سمّیت این ماده­ سنتز­شده، در غلظت ­های 200، 400 و 600 میکرو­گرم بر میلی ­لیتر محیط کشت باکتری، روی باکتری ­های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس، سویه گرم منفی اشریشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا، بررسی شد. نتایج، نشان می­ دهد که گرافن اکسید، در غلظت­ های 400 و 600 میکرو­گرم بر میلی­ لیتر، برای باکتری­ ها، نقش سمّی و ضد­باکتریایی داشته و میزان رشد باکتر ی­ها، پایین است. ه مچنین، نان وورقه ­های گرافن اکسید، اثر ضد­باکتری بیشتری نسبت به باکتری گرم مثبت، در مقایسه با باکتری­ های گرم منفی دارند. نتایج آنالیز حرارتی افتراقی روی باگاس نیشکر، در محیط هوا، نشان می­ دهد که شکل­ گیری گرافن اکسید، در محدوده دمایی 350 درجه سلسیوس بوده اما در محیط آرگون، این دما بالاتر است. به ­علاوه، نتایج آنالیز حرارتی انجام ­شده روی محصول گرافن اکسید سنتز­شده در محیط اکسیدی، نشان­ دهنده شروع ناپایداری آن از دمای 60 درجه سلسیوس است. UR - https://www.jamt.ir/article_122492.html L1 - https://www.jamt.ir/article_122492_ff16b47e4fd7c063e573e23aa40b864f.pdf ER -